Pomoc!

Starostlivosť o knihy, zberateľské perličky a zaujimavosti ...

Pomoc!

Poslaťod wlad » Štv Feb 02, 2006 9:57 pm

Prosim vas neviete mi niekto poradit? Mam taky problem, ze odkedy mam novu kniznicu sa mi obalky knih rozchadzaju, tak od seba. Neviem ako to mam popisat, proste tvrda obalka knihy nie je pekna rovna ale prehnuta smerov von. Sa to moze stat ked sa poleje vodou, alebo ked na nu svieti slnko. Ale teraz? Nechapem! :-( Knihy niesu vystavene teplu, ani slnku, ani zime, neviem... Neviete ako to mozem zarazit? Moje milovane knizky trpia a ja s nimi! :-( Dakujem za kazdy napad!
wlad
Pokročilý
Pokročilý
 
Príspevky: 146
Registrovaný: Pon Dec 05, 2005 10:12 pm

uskladnenie knih

Poslaťod colombo (neprihlaseny) » Štv Feb 02, 2006 10:15 pm

tazko povedat, ked to clovek nevidi, ale aj tak si myslim, ze tam nejaka teplotno-vlhkostna zrada musi byt, knihy sa neprehybaju len na slnku; staci ich dat k radiatoru; a btw. ja osobne nepovazujem za vhodne ani dlhodobe uskladnenie za sklom (aj ked to nemusi byt tento pripad); a co stena za policou? je v pohode?
colombo (neprihlaseny)
 

Poslaťod wlad » Štv Feb 02, 2006 10:27 pm

Vidis, to ma nenapadlo! Asi pred 4mesiacmi sme davali novu omietku, moze to byt tym? Alebo kniznica, je drevena, moze drevo este pracovat? Myslim vlhkost z dreva, alebo take nieco? Knihy za sklom nemam... Dalo by sa to popripade nejako opravit? (nemam ziadne vzacne knihy, niekolko mozno drahych, mam k nim vsak citovy vztah...) Kazdopadne dakujem!
wlad
Pokročilý
Pokročilý
 
Príspevky: 146
Registrovaný: Pon Dec 05, 2005 10:12 pm

opravy

Poslaťod colombo (neprihlaseny) » Pia Feb 03, 2006 7:41 pm

existuju nejake knihy, napr. o opravach starozitnosti a jednu zameranu na knihy predavali pred rokom v lacnych knihach, ale kazdopadne na rozne choroby su rozne lieky; a este k tej omietke: a nebolo to kvoli vlhkosti? a je to dobre odizolovane? lebo skrina za policou vlhne je treba reklamovat robotu, dat robotnikom po papuli a policu okamzite evakuovat
colombo (neprihlaseny)
 

Bude to omietkou

Poslaťod Hosť » Str Feb 22, 2006 11:01 am

Odobny problem sme uz mali v sklade a bolo to omietkou. Extra super majster :oops: nam poradil dat knihy prec a susit a susit a susit...

Omietka schne niekolko mesiacov a zalezi to od pocasia, teploty a vlhkosti v miestnosti, podkladoveho materialu atd.

V nasom pripade to trvalo cca pol roka kym to bolo definitivne prec. Od vtedy uprednostnujeme prievan v sklade :roll: aj ked povrch omietky sa zda byt suchy, je v nej stale mnozstvo vlhkosti co sa pozvolna uvolnuje a suche knihy take veci maju mooc radi :!:
Hosť
 

Re: Pomoc!

Poslaťod 67pista » Str Máj 27, 2009 12:30 pm

treba zabezpečiť cirkuláciu vzduchu asi sú v uzavretej knižnici alebo v knižnici so zadným nepriepustným deklom niekedy stačí aj malá cirkulácia a je po probléme ja som to riešil že som odstránil čiastočne zadný sololit z knižnice.
67pista
Pokročilý
Pokročilý
 
Príspevky: 187
Registrovaný: Pon Nov 26, 2007 2:50 pm

Re: Pomoc!

Poslaťod Kindler » Pia Sep 22, 2017 4:09 pm

Da sa najst info aj tu https://sk.jooble.org/
Kindler
Nováčik
Nováčik
 
Príspevky: 1
Registrovaný: Štv Sep 07, 2017 8:46 am


Späť na Inak o knihách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron